schilder-wijdemeren

Maak je dak duurzamer met witte siliconen dakbedekking

Wil je je platte dak verduurzamen? Dan is witte siliconen dakbedekking een goede optie. Deze dakbedekking heeft namelijk een reflecterende werking, waardoor het zonlicht wordt weerkaatst en minder warmte wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijft het dak koeler en wordt de warmte minder doorgelaten naar de onderliggende ruimtes. Dit zorgt niet alleen voor een aangenamer binnenklimaat, maar ook voor een vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Bovendien gaat deze dakbedekking lang mee en vergt het weinig onderhoud.

De voordelen van een cool roof coating

Een cool roof coating, zoals witte siliconen dakbedekking, heeft vele voordelen. Door de reflecterende werking wordt het zonlicht weerkaatst en wordt minder warmte geabsorbeerd. Dit zorgt voor een verkoelend effect en een lagere koellast, wat resulteert in een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten. Bovendien gaat deze dakbedekking lang mee en vergt het weinig onderhoud. Bij Platdakherstel kun je terecht voor vloeibare siliconen dakbedekking die gebruikt kan worden om veroudering te herstellen en de levensduur van het dak met 15 tot 30 jaar te verlengen. Door te kiezen voor een cool roof coating draag je bij aan een duurzamer en energiezuiniger gebouw.

Onderhoud en inspectie van een plat dak

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud en inspectie te doen van je plat dak. Stilstaand water op een plat dak kan namelijk zorgen voor snelle veroudering van het dak. Probeer dit dan ook te vermijden. Na een storm is het verstandig om de zonnepanelen te controleren en de dakgoten schoon te maken om verstopping te voorkomen. Ook is het belangrijk om jaarlijks het dak te controleren op ongewenst gedierte en het metselwerk van de schoorsteen op scheuren te inspecteren. Door regelmatig onderhoud en inspectie uit te voeren, kun je problemen vroegtijdig signaleren en voorkomen en zo de levensduur van je platte dak verlengen.

Hoe kies je de juiste cool roof coating?

Als je op zoek bent naar de juiste cool roof coating voor je platte dak, is het verstandig om te kiezen voor een witte siliconen dakbedekking. Deze dakbedekking heeft sterke UV-werende en waterkerende eigenschappen vanwege hun minerale oorsprong. Om witte dakbedekkingen onderling objectief te kunnen vergelijken en om te kunnen berekenen wat de invloed is op het binnenklimaat, is het wenselijk om ‘stralingseigenschappen’ te laten meten door een geaccrediteerd of genotificeerd laboratorium. Het is belangrijk om te weten dat de initiële reflectie van een witte dakbedekking afneemt met 6-30% door veroudering, terwijl de emissiecoëfficiënt veelal gelijk blijft of iets stijgt. Kies daarom voor een witte siliconen dakbedekking om je platte dak duurzamer te maken en te zorgen voor een vermindering van warmteopname in huis.

Toepassing van vloeibare siliconen dakbedekking

Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking op een plat dak is niet ingewikkeld, zolang je de veiligheid waarborgt en de ondergrond grondig reinigt. Het is ook belangrijk om een hechtingstest uit te voeren bij twijfel en het systeem aan te brengen op een droge ondergrond. Zwakke plekken kunnen versterkt worden met geotextiel. Dakcoating is verkrijgbaar in wit, lichtgrijs en zwart en beschermt het dak tegen diverse weersomstandigheden. Overweeg daarom om je platte dak te bedekken met een witte siliconen dakbedekking om het duurzamer te maken en de warmteopname in huis te verminderen. Met deze coating bespaar je niet alleen op energiekosten, maar ook op onderhoudskosten, doordat de coating een lange levensduur heeft en weinig onderhoud nodig heeft.